КАФЕДРА МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ І ЗМІСТУ ОСВІТИ





Навчання вчителів та викладачів, які викладають предмет «Захист України»

28 вер. 2024
Завершився перший період навчання на курсах підвищення кваліфікації вчителів та викладачів, які викладають предмет «Захист України» з впровадження нової модельної програми у визначених осередках закладів освіти області.

Навчання вчителів та викладачів, які викладають

предмет «Захист України»

Завершився перший період навчання на курсах підвищення кваліфікації вчителів та викладачів, які викладають предмет «Захист України» з впровадження нової модельної програми у визначених осередках закладів освіти області. Навчання організовано відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2023 року № 1023 «Питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) у 2023 році» (зі змінами), наказу Міністерства освіти і науки України від 22 травня 2024 року № 731 «Про затвердження особливостей використання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) для забезпечення викладання навчального предмета «Захист України», розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 12 вересня 2024 року № 875/А-2024 «Про затвердження переліку осередків викладання навчального предмета «Захист України» та наказу Департаменту освіти і науки ОДА від 18 вересня 2024 року № 164 - ОД «Про організацію підвищення кваліфікації вчителів/викладачів навчального предмета «Захист України» закладів освіти Одеської області у 2024/2025 н.р. за кошти освітньої субвенції з державного бюджету».

Заняття проводились у тренінговій формі з використанням інтерактивних, дослідницьких, проєктних видів діяльності та спрямовані на посилення практичної складової навчальної програми. Педагоги детально опрацьовували питання національної безпеки та оборони України, основ управління та планування, озброєння та військової техніки, стрілецької підготовки, домедичної допомоги в умовах бою, військових технологій, захисту цивільного населення в кризових умовах.

Питання щодо методології підготовки і проведення навчальних модулів за різних форм організації освітнього процесу в осередку впродовж повного навчального дня, особливості педагогічної роботи з учнями підліткового віку, оновлених тем навчального предмета «Захист України» з вчителями опрацьовували сертифіковані тренериНаталя Лаврова, вчителька Одеського ліцею №51 та Валерій Іванчиков, заступник начальника управління-начальник відділу освіти УОКТМС Доброславської селищної ради. Вчителі предмета «Захист України» детально обговорювали основні зміни в підходах до викладання кожної з тем, вимоги до обов’язкових і очікуваних результатів навчання, визначених Державним стандартом та модельною навчальною програмою. Особливу увагу акцентовано на ціннісні складові у навчанні:

= повага до особистості здобувача освіти й визнання його зацікавлень, власного вибору, досвіду,

= підтримка пізнавального інтересу й наполегливості,

= забезпечення рівного доступу до освіти та рівного ставлення до кожного на засадах інклюзивності й безбар’єрності.

Питання домедичної підготовки вчителі ретельно відпрацьовували з командою тренерів громадської організації «Віднова +». Різниця між домедичною допомогою в умовах бойових дій та домедичною допомогою в умовах цивільного життя, особиста безпека під час надання домедичної допомоги в умовах бойових дій, - це важливі акценти знаннєвої складової, а уміння застосовувати протоколи ТССС та алгоритм MARCH відпрацьовувались під час практичних занять. Ключовими залишаються питання ціннісного характеру:

= усвідомлення важливості виконання своїх обов’язків та прийняття відповідальності за свої дії,

= розуміння цінності людського життя та необхідності вжиття всіх можливих дій для його збереження.

Огляд військових інформаційних систем та платформ для забезпечення ведення військових операцій, визначення ролі та завдань спеціальних військ в системі оборони, огляд різних типів та застосування безпілотних літальних апаратів (БпЛА) вчителі опрацьовували з командою тренерів ТОВ «STEM Class», які працюють на ринку інноваційного шкільного обладнання і надає можливість отримати сучасне оснащення та методичну підтримку провідних фахівців. Ознайомлення з функціональними характеристиками різних типів озброєння, військової техніки, правил безпеки при роботі зі зброєю при виконанні різних завдань в бойових умовах, ці питання розглядались під час вивчення теми «Озброєння та військова техніка».

Здатність швидко адаптуватися до змінних умов, розуміння необхідності постійного навчання та саморозвитку, відповідальне ставлення до обрання рішень, які стосуються власного життя й здоров’я, а також життя і здоров’я учнів, людей, які знаходяться поруч є особливою, надважливою складовою у підготовці вчителів предмета «Захист України».

Продовжуємо навчати і навчатись!

Попереду ще багато завдань, які потребують професійного підходу та ефективних рішень!

Разом до Перемоги!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 





Новини


28 вер. 2024
Навчання вчителів та викладачів, які викладають предмет «Захист України»
Завершився перший період навчання на курсах підвищення кваліфікації вчителів та викладачів, які викладають предмет «Захист України» з впровадження нової модельної програми у визначених осередках закладів освіти області.

27 вер. 2024
#Практичний_інтенсив «Ресурси, стратегії, практики»
#Практичний_інтенсив «Ресурси, стратегії, практики»

26 вер. 2024
Практичний інтенсив «Ресурси, стратегії, практики» (мовно-літературна освітня галузь) Українська мова та література, зарубіжна література, мови національних меншин
Практичний інтенсив «Ресурси, стратегії, практики» (мовно-літературна освітня галузь) Українська мова та література, зарубіжна література, мови національних меншин

Всі новини