КАФЕДРА МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ І ЗМІСТУ ОСВІТИ





#Практичний інтенсив «Ресурси, стратегії, практики» (мовно-літературна освітня галузь) (24.05.2024)

24 трав. 2024
#Практичний інтенсив «Ресурси, стратегії, практики» (мовно-літературна освітня галузь) (24.05.2024)

#Практичний інтенсив

«Ресурси, стратегії, практики» (мовно-літературна освітня галузь) (24.05.2024)

24 травня  2024 р.

Штучний інтелект сьогодення – персональний помічник

учителя-словесника

Під такою назвою пройшов практичний інтенсив 24 травня 2024 р. для вчителів-словесників закладів освіти Одеської області.

Мова йшла про те, як ШІ змінить роль учителя сьогодні?
Чи здатний ШІ замінити вчителя на уроці?

З’ясовували разом з учителями-філологами.  

Модераторка заходу Світлана Свінтковська (старша викладачка, методистка НМЛ суспільно-гуманітарної освіти кафедри методики викладання і змісту освіти КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради») проінформувала учасників заходу, що Україна стане однією з передових країн в питанні розвитку та впровадження штучного інтелекту в різних галузях життя.

Зокрема, використання ШІ в освіті – це про створення персонального освітнього середовища: одна людина краще сприймає інформацію через текст, інша – через картинки, а хтось – на слух. ШІ дозволяє адаптувати інформацію, створювати такі індивідуальні простори. Також це про доступність для людей з особливими освітніми потребами. Але разом з тим не можна говорити, що ШІ може замінити вчителя. Адже педагог – це не просто нові  інформації, культурні норми, навчання критичному мисленню тощо. Прихід ШІ це посилить, ми переосмислимо підхід до освіти максимально, щоб не просто формувати в школі людину за моделлю, а щоб вирощувати з неї особистість, яка розвиває свої сильні сторони, навички.

Як і де можна використовувати ШІ на уроках мови та літератури:
при аналізі текстів;
генерації ілюстрацій до творів;
створення відео;
створення персонажів;
інтерактивні вправи;
створення презентацій;
інтерактивні розмови…

До практичної частини була долучена Герасімчук Надія Вікторівна, вчителька української мови та літератури,  зарубіжної літератури, вчитель-методист Одеської  гімназії № 26 Одеської міської ради, яка ознайомила присутніх із своїм досвідом роботи із ШІ, перевагами і ризиками використання ШІ в освітньому процесі,  зокрема на уроках української мови та літератури, зарубіжної літератури.

Отже, незважаючи на всі переваги, важливо розуміти, що штучний інтелект має використовуватися лише як допоміжний інструмент, а не як заміна вчителя.

Людський фактор, зворотний зв'язок та особисте спілкування з учителем/учителькою залишаються невід’ємною частиною успішного освітнього процесу.

Дякуємо пані Надії Герасімчук за участь у практичному інтенсиві, за співпрацю з Академією!

Долучаймося до наших онлайн-зустрічей!

Ділімося досвідом!

Разом до Перемоги! Все буде Україна!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Новини


27 черв. 2024
#ФУТБОЛ# Курси підвищення кваліфікації «Методика викладання футболу» в закладах загальної середньої освіти (24-26.06.2024)
24-26 червня 2024 року КЗВО «ОАНО» у співпраці з Одеською обласною футбольною асоціацією відбулися курси підвищення кваліфікації «Методика викладання футболу» в закладах загальної середньої освіти, учасниками навчання були 25 вчителів фізичної культури Одещини.

13 черв. 2024
Проведено ІІ (обласний) тур Всеукраїнського конкурсу «Інноваційний урок фізичної культури та урок фізичної культури з елементами футболу» в 2024 році
Проведено ІІ (обласний) тур Всеукраїнського конкурсу «Інноваційний урок фізичної культури та урок фізичної культури з елементами футболу» в 2024 році

11 черв. 2024
#VІ онлайн-форум «КРЕАТИВНІ ВЧИТЕЛІ: СТРАТЕГІЇ УСПІХУ» (11.06.2024)
#VІ онлайн-форум «КРЕАТИВНІ ВЧИТЕЛІ: СТРАТЕГІЇ УСПІХУ» (11.06.2024)

Всі новини