КАФЕДРА МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ І ЗМІСТУ ОСВІТИ





Вітаємо з перемогою на XIV міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти»

24 трав. 2023
17-19 травня 2023 року відбулася одна з головних подій освітньої сфери України – Чотирнадцята міжнародна виставка «Сучасні заклади освіти – 2023», у рамках якої відбувся конкурс із тематичних номінацій.

 

КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» взяла участь у конкурсі, в номінації «Траєкторія розвитку фахової компетентності педагога як змістовий інструмент безперервного навчання впродовж життя», представивши конкурсну роботу «Освітні ресурси педагогів Нової української школи» та здобула перемогу!

 

 

У цій роботі представлено результати творчої діяльності методистів Академії, науковців та вчителів-практиків зі створення серії посібників «Нова українська школа на засадах єдності цінностей, змісту і форм» (5 клас) для кожної освітньої галузі.

Практико орієнтоване наповнення посібників збалансовано поєднує теоретичний, інформаційно-аналітичний та навчально-методичний контент. З кожної освітньої галузі представлено добірку методичних порад і практичних рекомендацій, лайфхаки від учителів, узагальнений аналіз досвіду учителів-пілотників, цікавинки для подальшого самостійного освоєння, апробований на практиці педагогічний інструментарій, корисні посилання і qr-коди для переходу до онлайн-додатків.

Увагу сфокусовано на трансформаційних процесах НУШ: організації інформаційно-цифрового освітнього середовища, використанні інструментарію формувального оцінювання, екологізації освітньої комунікації.

Унікальністю даної серії посібників є запропонована дорожня карта, яка містить онлайн-навігацію і створює можливість персоніфікованого маршруту кожної освітньої галузі, що дозволяє оптимізувати часові затрати на опрацювання його змістового наповнення.

Ми розглядаємо маршрутизацію посібника, як можливість персоніфікованого руху педагога, щодо використання навчального контенту.

Місія запропонованої маршрутизації – забезпечення онлайн навігації педагогів всіх освітніх галузей на основі дорожньої карти визначених модулей.

Сайт Одеської академії неперервної освіти став ЦИФРОВИМ ЕКОПРОСТОРОМ, де розміщено серію посібників «Нова українська школа на засадах єдності цінностей, змісту і форм» (5 клас)  https://ooiuv.odessaedu.net/.../nova-ukrayinska-shkola-na.. .

 

 

Об'єднуючи в межах педагогічної теорії та практики єдність цілей, змісту і форм організації освітнього процесу вийшли на процес та результат взаємодії структурних елементів змісту освіти: Державний стандарт → типова освітня програма → модельні програми → підручник → вчитель → учні.

Даний алгоритм свідчить про формування державної освітньої політики сьогодні та її вплив на майбутнє.

Зміст посібників об'єднаний єдиною тематикою, але наповнюваність кожного модуля окремої освітньої галузі є різним. Таким чином інтегруємо контент модулів до нового спільного освітнього продукту зі збереженням особливостей кожної галузі.

Розглядаючи нормативно-правовий базис Нової української школи акцентуємо увагу на імплементацію Державного стандарту базової середньої освіти в закладах освіти області та нові виміри безпеки при створенні безпечного освітнього середовища. Про академічну свободу вчителя, вибір модельних програм, укладання власних, вибір інтегрованих курсів, підручників, та повне навчально-методичне забезпечення до кожної освітньої галузі надає можливість обґрунтовано здійснювати професійну діяльність.

Освітній потенціал педагогічного інструментарію, його ціннісніть та перспективність висвітлено з урахуванням особливостей сучасного освітнього простору. Інформаційно-цифрове освітнє середовище є навчальним діалогом для творчого застосування набутих знань. Процес оцінювання здобувачів освіти ставить вимогу для педагога змінити фокус бачення: від констатації результату навчання учнів – до інструменту підтримки та мотивації їхнього навчального поступу. Такі основні акценти змісту ДЕСЯТИ ПОСІБНИКІВ дев'яти освітніх галузей, в яких згенеровано понад 500 QR-кодів, пов'язані з текстом понад 1200 внутрішніх/зовнішніх гіперпосилань, 50 постерів дієвих педагогічних практик.

Використання матеріалів даного посібника сприятиме підвищенню результативності та невпинному професійному розвитку педагога.

Ми пишаємося, що у непростих умовах сьогодення, методисти Академії, вчителі-практики та науковці пліч-о-пліч гідно тримають теперішнє і майбутнє освіти у своїх турботливих руках! Висловлюємо щиру подяку за спільнодію та спільну перемогу!

Натхненно будуємо освітній простір Нової української школи та наближаємо Перемогу!

#Мистецтво_навчати(ся)/жити #Команда_НУШ_однодумців

Джерело: КЗВО "Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради"

 

 

 

 

 

 

 





Новини


19 квіт. 2024
#Дискусійний_простір «Нова українська школа: рухаємось разом» // «#Інтегруємо(ся): STEM// STEAM//STREAM» (18.04.2023)
#Дискусійний_простір «Нова українська школа: рухаємось разом» // «#Інтегруємо(ся): STEM// STEAM//STREAM» (18.04.2023)

18 квіт. 2024
#Дискусійний_простір «Нова українська школа: рухаємось разом» // «#Інтегруємо(ся): STEM// STEAM//STREAM»
#Дискусійний_простір «Нова українська школа: рухаємось разом» // «#Інтегруємо(ся): STEM// STEAM//STREAM»

18 квіт. 2024
Вітаємо переможців ІV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з польської мови та літератури!
Вітаємо переможців ІV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з польської мови та літератури!

Всі новини